Vi delar gärna med oss av våra knep för att ni ska få så rent som möjligt och underlätta er städning. Hoppas att ni får nytta av dem!

Dammiga persienner

För att få smutsiga persienner rena heter knepet bomullsvantar. På med vantarna och dra mellan persiennerna med fingrarna. Behövs det kan du fukta dem lite. Bomullsvantar finns att köpa på apoteket.

Rengör mikrovågsugnen

För att göra mikron ren fungerar det utmärkt med att Placera en skål med kranvatten och några skivor citron i mikron. Kör mikron på 600 watt i 30 sekunder, torka sedan ur. Gamla matrester lossnar lättare och citronen sprider en härlig doft.

Städa ugnen invändigt

Blanda vatten med tvättsåpa i en blomspruta och spraya sen ugnen invändigt. Vrid upp den till 100 grader och låt stå i 20 min. Stäng av och låt svalna. Sen är det bara att enkelt torka av all gammal ingrodd smuts med en fuktad svamp. Har ni ingen såpa hemma – ställ in en djup tallrik med ättika inne i ugnen i 50 grader. Låt stå i en halv till en timme och tvätta sedan rent.

Få bort röklukt

För att få bort röklukt ur ert hus eller något annat utrymme kan man hälla lite ättika i en skål och ha framme ett par dagar – det suger upp odören och hemmet blir fritt från röklukten!

Storstäda stekpannan

Häll grovsalt i er stekpanna så att botten täcks med ett ca 5mm tjockt lager. Sätt pannan på spisen och ha värmen på max, låt stå i ca 30 minuter. Skaka om emellanåt.
Saltet kommer nu att dra ur allt fastbränt fett ur pannan så att den blir fin igen. Häll sen bort saltet och låt pannan svalna .
Ni kan sen även olja in er stekpanna för att undvika att maten bränner fast de första gångerna.
Häll olja i pannan så att det täcker hela botten. Sätt pannan på spisen på mycket svag värme. Låt oljan sakta värmas in i pannan i ca 15 minuter. Skaka hela tiden, om den torkar ur små fläckar så har ni för hög värme. Häll sen bort all olja och torka ur pannan med vanligt hushållspapper.
Gör gärna dessa procedurer 2 ggr/år.

Rengör fläkten och ventiler

Regelbunden rengöring av köksfläkten är viktigt, framförallt för att ni inte ska få bakterier som faller ner i mat. Rengör filtret i fläkten minst en gång i månaden, helst var fjortonde dag. Diska det i varmt vatten med ett milt diskmedel eller använd diskmaskinen.
För ventiler kan ni enkelt doppa din disktrasa i ljummet vatten och diskmedel. Linda den sedan kring en kniv, då kommer ni lätt åt trånga utrymmen och smutsen lossnar enkelt.

Badkaret

Problem med ingrodd smuts i badkaret? Dela en grapefrukt på hälften, häll på salt och gnid på badkaret. Grapefrukten innehåller nämligen en syra som tar sig igenom smutsen och kombinationen salt och syra gör att grapefrukthalvan fungerar som en skrubb borste.

Få gulnad plast vit igen

Låt den gula plasten, till exempel en väggkontakt, ligga i såpvatten en natt så blir den vitare och fräsch igen.

Rostfritt stål

Kyl och frys av rostfritt stål är ju snyggt, men ofta kan man få jobbiga fingeravtryck som är svåra att få bort. Det finns en enkel lösning till detta – ta bara vanligt rödsprit på lite hushållspapper och torka bort!

Rengöring guldsmycken

För att rengöra guldsmycken behöver ni inte använda starka putsmedel. Rengör dem istället genom att lägga dem med en skål såpa i cirka en timme. Skölj dem sedan i varmt vatten och torka torrt med en mikrofiberduk.

Fläckar

Ta bort fläckar som man gjorde förr, tänk bara på att det oftast behövs varmare vatten och kraftigare bearbetning än vad man är van vid för att alternativa rengöringsmedel ska fungera. Gamla fläckar mjukas först upp med glycerol.
Blod – Blötlägg i kallt vatten och salt. Bär – Citronsyra eller citron. Fett – Gnid med lite glycerol + tvätta. Mögel – Hushållssoda eller väteperoxid. Sot – Såpa. Stearin – Varmt strykjärn på papper. Trycksvärta – Såpa eller T-röd. Tuggummi – Kyl ner och plocka bort (på hårda ytor: suddgummi). Tuschpennor – T-röd. Vin – Salt eller potatismjöl strös på.